Cred ca sunt in asentimentul tuturor cand spun ca abia am asteptat sa vina primavara, nu-i asa? Dar cum se face ca, desi e perioada cand intreaga natura reinvie si totul reporneste cu un avant fenomenal, noi, oamenii, resimtim in tot acest timp doar o stare de slabiciune si scadere a tonusului, plusata de lipsa de apetit sau dureri de cap?
Si de parca toate astea nu ar fi de ajuns, dintr-o data simtim si mai tare cum corpul nostru parca nu ne mai asculta: parca orice miscare necesita un efort mult mai mare, cadem deseori in stari de apatie totala si ne mobilizam mult mai greu sa facem orice activitate.
Ni se intampla si noua sa trecem prin perioade din astea, si am observat ca se intampla asa mai ales la schimbarea sezonului, cand corpul nostru e cumva fortat sa treca dintr-o stare in alta destul de repede. De foarte multe ori, am trait inclusiv stari de depresie usoara, care si-au spus cuvantul in sinergia familiei noastre. Am fost cu totii mai stresati si mai usor de scos din fire, mai nerabdatori unii cu altii si in general ceea ce trebuia sa fie o bucurie in viata noastra, de fapt se transforma intr-o stare de conflict mocnind…
Citind despre astenia de primavara, am inteles ca de fapt e raspunsul corpului nostru in urma adaptarii la noul sezon. Dupa o iarna intreaga in care nu prea am consumat alimente proaspete si ne-am bazat dieta in principal pe alimente (mai) grase si zaharuri, acum e momentul sa profitam de tot ce ne ofera natura mai bun si mai proaspat: verdeturi de toate felurile, legume si fructe, seminte si sucuri din fructe si legume, miere si uleiuri esentiale de grad terapeutic, despre care v-am mai povestit cum ne ajuta in sanatatea familiei noastre si care sunt cele mai des folosite uleiuri esentiale pe care le avem in casa.
Ca sa intelegem mai bine cum putem combate multe din afectiunile asteniei de primavara, am discutat cu prietena mea Monica Mesesan, care este kinetoterapeuta si aromaterapeuta pasionata de uleiurile esentiale, si care pe mine ma inspira cu bogatia cunostintelor ei despre tot ce inseamna o viata sanatoasa pe toate planurile.
Ce uleiuri induc o stare de bine si au o actiune calmanta asupra corpului nostru?
Multe uleiuri esentiale au un bun efect anxiolitic. Cand folosim uleiuri esentiale de calitate si la recomandarea unui medic sau terapeut cu experienta, se evita aparitia efectelor secundare care apar la medicamentele de sinteza. Cele mai cunoscute uleiuri si blenduri anxiolitice sunt: mandarina, cedrul, lavanda, vetiver, peace and calming, stress away.
Unele persoane resimt o scadere a poftei de mancare la trecerea de la un sezon la altul. Cum poate fi combatuta aceasta senzatie, folosindu-ne de uleiurile esentiale?
Uleiurile volatile sunt cunoscute pentru capacitatea lor adaptogena. Practic ele echilibreaza procesele din organism. Este necesar sa descoperim cauza lipsei de pofta de mancare. Apetitul scazut este un simptom. S-ar putea sa fie o deficienta nutritionala, un dezechilibru hormonal sau sa fie implicati anumiti factori emotionali. In cazul in care se constata o scadere in greutate notabila raportata la greutatea avuta initial, care nu a fost intentionata, este necesar sa ne adresam medicului. Uleiurile volatile, fiind echilibrante emotional, pot rezolva micile provocari inerente vietii moderne prin simpla lor difuzare. Exista uleiuri care se folosesc in mod curent pentru o lipsa a apetitului care nu este conexa cu o afectiune: fenicul, digize, menta, musetel, juva flex.
Cum putem combate depresia cauzata de astenia de primavara cu ajutorul uleiurilor esentiale?
Daca este vorba cu adevarat despre depresie, este de dorit sa cerem ajutor specializat, exista psihologi, medici sau terapeuti care sunt deschisi spre o abordare naturista atunci cand este posibil. Uleiurile anxiolitice pomenite anterior sunt primele variante intr-o posibila abordare aromaterapeutica. Le reamintesc: cedrul, lavanda, mandarina, vetiver, peace and calming, tamaie, stress away, musetel, dar si multe altele. Ele se pot difuza, inhala direct din sticluta, se pot aplica in timpul masajului de relaxare, se pot unge pe talpi inainte de culcare sau, la recomandarea medicului, se pot administra intern.
Ce recomandari ai pentru persoanele care reusesc cu greu sa se concentreze la sarcinile zilnice si sunt mare majoritate a timpului iritate, reusesc cu greu sa ia decizii?
Echilibrul emotional este esential pentru o viata armonioasa. In lipsa acestei stari de echilibru este mai greu sa discernem cand este momentul sa luam o pauza. Oboseala, stresul cotidian, provocarile profesionale sau familiale isi pun amprenta asupra vietii noastre si pot aparea consecinte chiar de ordin fizic. Se stie ca nenumarate afectiuni au o cauza emotionala. Este de dorit sa apelam din timp la solutii care sa ne ajute sa ne pastram starea de echilibru din toate punctele de vedere. Mentionez aici: alimentatie sanatoasa, sport, socializare etc. Uleiurile esentiale vin si ele in ajutor. Putem sa folosim, de exemplu, blendul stress away pe post de parfum, aplicat pe carotide sau la incheietura mainilor. Uleiul esential de menta si uleiul de busuioc sunt cele mai la indemana variante pentru cresterea acuitatii mentale, fiind niste prieteni de nadejde atunci cand este necesar sa luam decizii. De asemenea, uleiul clarity este o alegere inteleapta. Aceste uleiuri se pot aplica direct pe tample (diluate in ulei gras) si pe ceafa, le putem difuza sau inhala din palme. Atentie, vom evita zona ochilor. Putem sa folosim si ulei esential de lamaie, cate o picatura intr-un pahar cu apa pentru o senzatie revigoranta.
Planul nostru pentru a iesi cu tonusul ridicat din iarna si pentru a intra in cea mai buna forma in primavara asta include urmatoarele:
#1 Alimentatie sanatoasa
– mergem la piata sa luam cat mai multe zarzavaturi: ridichi, ceapa verde, castraveti, rosii si ardei, salata verde, spanac, morcovi, ceapa, usturoi.
– evitam fructele importate, dar nefiind inca fructe de sezon, ne limitam la merele romanesti si la strugurii negri.
– ne incepem ziua de multe ori cu un smoothie din fructele pe care le avem in casa, in care adaugam seminte hidratate de chia si 1-2 picaturi de ulei esential de lamaie/portocala/mandarina sau menta, pentru un boost de energie si sanatate.
– luam 3 mese principale si 2 gustari, macar in timpul saptamanii (in weekend-uri de obicei nu prea reusim sa respectam “regula”, pentru ca incercam tot felul de activitati si nu ne mai incadram in rutina zilnica)
#2 Activitati fizice in familie
– iesim cu bicicletele la plimbare: de obicei reusim sa facem asta in weekend, dar in timpul saptamanii a devenit o rutina zilnica pentru Steli sa ii duca pe amandoi copiii cu bicicleta pana la Mara la gradinita si inapoi.
– ne plimbam prin padure sau pe trasee de munte mai lejere, unde sa putem merge cu copiii.
– iesim cu catelul la plimbare zilnic, de cel putin doua ori pe zi (desi bietul Ollie si-ar dori plimbari mai dese si mai lungi, sunt convinsa).
#3 Planuri de viata
– ne facem ordine in viata si incepem noi etape (eu ma intorc la serviciu dupa 3 ani de maternitate, Steli intra in paternitate dupa peste 10 ani de cariera).
– ne planificam vacanta de vara, dupa care tanjim de cativa ani si care speram sa nu ne dezamageasca!
– lucram la a ne rezolva (o parte din) conflictele interioare, pentru a ne depasi frustrarile si pentru a putea simti implinirea si suficienta in familia noastra.
– ne dorim sa dormim cu totii mai mult si mai bine (pe masura ce cresc copiii, speram ca nu ne vom mai trezi de x ori pe noapte, unde x poate avea valori de la 2 la infinit).
Vrem sa citim si experientele voastre: cum depasiti astenia de primavara? Scrieti-ne in comentariu ce faceti pentru a va mentine sanatosi si fericiti in acest anotimp.
O primavara senina va dorim tuturor!