Aventuri în cinci.ro

De curând am trecut printr-un episod tare greu de boală, am fost răpuși și eu, și amândoi copiii. A fost crunt să nu pot să am grijă de ei, pentru că nu eram în stare să am grijă nici măcar de mine, atât de slăbita am fost.

Totul a început cu muci foarte fluizi ce nu se mai opreau, apoi s-a instalat febra, apoi tusea, apoi conjunctivita. Nu are rost să vă spun cât de greu ne-a fost, dar vă pot spune cum ne-au ajutat uleiurile esențiale pentru a trece mai ușor peste zilele astea grele.

Hai și tu pe grupul Familii aventuriere!Grupul Familii aventuriere

Am mai scris despre cum folosim noi uleiurile esențiale mai ales în sezonul rece, iar acum vă scriu care sunt uleiurile pe care le folosim cel mai des și pentru ce sunt bune fiecare din ele.

Ce uleiuri esențiale să avem în casă?

Aventuri in cinci 10 uleiuri esentiale pentru sanatatea copiilor

Lavender (Lavanda) – probabil cel mai versatil dintre uleiurile esențiale, se pretează în special pentru afecțiuni ale pielii. Se poate aplica nediluat pe piele (inclusiv pe pielea bebelușilor) în caz de: plăgi, arsuri, cicatrici, eczeme/dermatite, înțepături de insecte, piele sau buze crăpate, arsuri de soare, iritații, alergii, dar și pentru a atenua simptomele de rău de mișcare, febra fânului sau îndepărtarea mătreții. Multă lume preferă mirosul de lavandă pentru împrospătarea hainelor sau contra moliilor, ori ca deodorant.

 

Aventuri in cinci 10 uleiuri esentiale pentru sanatatea copiilor

Tea Tree (Arborele de ceai / Melaleuca alternifolia) – este un ulei puternic antimicrobian (inclusiv față de unele bacterii rezistente la antibiotice) și antifungic, dar și foarte bun expectorant. Se folosește în infecții ale pielii, răni minore, arsuri solare, dar și ca repelent contra insectelor. Uleiul de arbore de ceai este ideal pentru tratarea afecțiunilor respiratorii (răceli, bronșite) și sinuzită, dar și pentru igiena gurii, inclusiv pentru tratamentul candidozei (chiar și cea bucală), dar și pentru îngrijirea părului (contra mătreții).

Aventuri in cinci 10 uleiuri esentiale pentru sanatatea copiilor

Balsam Fir (Brad balsamic / Abies balsamea) – folosit încă din vechime ca antiinflamator, antimicrobian, analgezic, este unul dintre uleiurile noastre preferate în caz de răceală, tuse, sinuzită, dar poate fi folosit și pentru dureri musculare sau stimularea circulației sangvine.

Aventuri in cinci 10 uleiuri esentiale pentru sanatatea copiilor

Cypress (Chiparos / Cupressus sempervirens) – un ulei fluidizant, astringent, analgezic și calmant pe care îl folosim pentru dureri de gât, în răceală și tuse seacă pentru proprietățile sale vindecătoare. Chiparosul este un bun diuretic și ajută la buna funcționare a ficatului.

Aventuri in cinci 10 uleiuri esentiale pentru sanatatea copiilor

Roman Chamomile (Musetel roman / Chamaemelum nobile) – musețelul este un ulei blând care ne este foarte util în caz de febră, colici, diaree, gastrită, balonare, dar și în caz de dureri de cap, sinuzită, dureri de gât, amigdalită sau infecții de orice natură. Se mai folosește contra durerilor provocate de erupțiile dentare și contra aftelor bucale.

Aventuri in cinci 10 uleiuri esentiale pentru sanatatea copiilor

DiGize (sau Tummygize) – este un amestec de opt uleiuri esențiale cu puternice proprietăți digestive (conține tarhon, ghimbir, mentă, ienupar, fenicul, iarbă de lămâie, anason și paciuli). La noi în casă e la loc de cinste în caz de dureri de burtică, greață, balonare și constipare sau indigestie. Nu a fost cazul la noi, dar este foarte bun contra răului de mișcare. Uleiul Tummygize este special pentru copii și este identic cu DiGize, însă este o versiune mai blândă, fiind diluat în ulei de susan.

Aventuri in cinci 10 uleiuri esentiale pentru sanatatea copiilor

Lemon (Lămâia / Citrus limon) – ne place foarte mult datorită efectelor sale asupra sistemului imunitar. Îl folosim foarte des în limonadă sau în sucuri de fructe, dar îl și difuzăm pentru împrospătarea aerului.

Aventuri in cinci 10 uleiuri esentiale pentru sanatatea copiilor

Peace and Calming – este un amestec blând care induce relaxarea, ajutând la calmarea tensiunilor și la îmbunătățirea stării de spirit (conține mandarină, portocală, ylang ylang, paciuli și mușețel albastru marocan). Îl folosim pentru un masaj relaxant după o zi agitată a copiilor și este indicat copiilor hiperactivi, dar și bebelușilor pentru un somn odihnitor.

Aventuri in cinci 10 uleiuri esentiale pentru sanatatea copiilor

R.C. – este un ulei amestec puternic, special conceput pentru afecțiunile respiratorii (conține trei specii de eucalipt, mirt, maghiran, pin, lavandă, chiparos, molid negru și mentă). Se recomandă ca până la vârsta de 3 ani a copiilor să se utilizeze cu precauție, din cauza eucaliptului din compoziție, la care s-a observat în studii că poate provoca convulsii.

Aventuri in cinci 10 uleiuri esentiale pentru sanatatea copiilor

Thieves – este un amestec antibacterian foarte eficient în afecțiuni precum: răceala și gripă, bronșite, infecții respiratorii. Numeroși germeni rezistenți la antibiotice sunt sensibili la acest amestec. Formula a fost descoperită în secolul al XV-lea în Franța, când 4 hoți care jefuiau bolnavii au scăpat de ciumă pentru că se protejau cu acest amestec. Se mai poate folosi în tratarea micozelor unghiale, a herpesului, a gâtului inflamat, a gingivitei, dar și pentru dezinfecție în casă și în combaterea mucegaiului.

Cum se folosesc uleiurile esențiale?

  • În primul rând, trebuie să luați în considerare faptul că uleiurile esențiale de grad terapeutic sunt foarte concentrate, de aceea înainte de a le aplica pe pielea copiilor (mai ales a bebelușilor), ele trebuie diluate într-un ulei vegetal de calitate pe care îl aveți în casă (ulei de migdale, ulei de cocos, ulei de măsline etc). Singura zonă unde se pot aplica uleiuri nediluate sunt tălpile.
  • Uleiurile citrice sunt fotosensibilizante, așa încât este recomandat să fie aplicate cu cel puțin 12 ore înainte de expunerea la soare, pentru a nu provoca arsuri pe piele. Așadar, atenție la Lemon, Grapefruit, Orange, Citrus Fresh, Lime, dar și Geranium.
  • Întotdeauna alege uleiul esențial cu cele mai multe întrebuințări. Doar pentru că un anumit ulei a funcționat pentru cineva, nu înseamnă că va funcționa la fel și pentru tine sau familia ta.
  • Informează-te din surse corecte și cere ajutorul aromaterapeuților când ești în dubii. În timp, vei dobândi o încredere mai mare în aplicarea uleiurilor și vei dori să experimentezi și alte opțiuni în afară de uleiurile esențiale uzuale.

În continuare găsiți în ordine alfabetică unele dintre cele mai des întâlnite afecțiuni ale copiilor pe care le puteți trata în mod 100% natural. Rețineti, vă rog, că pentru orice boală ar avea copilul vostru, este important să cereți sfatul unui medic pediatru.

Cele mai des întâlnite afecțiuni ale copiilor

Alergii cu mâncărime: 

Lavandă mentă și lămâie diluate în ulei vegetal.

Arsuri solare, chimice, termice: 

Lavaderm (ulei de lavandă diluat în gel de aloe și apă) sau lavandă.

Astm alergic:

Pin, mușețel german, maghiran, mușețel roman amestecate în ulei de alune și jojoba, iar în criză aplicat pe piept.

Căpușe: 

Preventiv 10 pic lemongrass, 10 pic geranium amestecate în apă de lavandă și apă distilată, reaplicat la 3-4 ore; dacă a înțepat: extragem căpușa și punem tea tree, peppermint, spearmint câte 3 pic din fiecare, nediluat.

Colici:

Masaj și gimnastică pasivă specifică cu tummygize sau digize, primul în diluție 1:2, al doilea în diluție 1:7. Masajul îl mai putem face cu: mușețel roman, lavandă, peace and calming, mandarină (toate diluate). Skin to skin. În difuzor, alternat: mandarină, stress away, lavandă, cedru.

Conjunctivită: 

Ulei de mușețel roman sau lavandă aplicat după ureche și în jurul ochiului, fără să atingă ochiul. Se masează începând de la sprânceană până la obraz de câteva ori pe zi.

Constipație:

Grepfruit / lămâie / digize / tummygize diluate și aplicate pe burtică și pe tălpi + câte o pic lemon / grepfuit în paharul de apă (pahar de sticlă) și câte o capsulă pe zi de Life 5 (probiotic) pus în mâncare.

Extremități reci:

Scorțișoară diluată în tălpi.

Febră:

Lavandă (pentru bebeluși) / mentă (pentru copii) nediluată în tălpi și diluată pe abdomen și pe restul corpului.

Herpes: 

Thieves. lavandă, mentă, lămâie, cuișoare, cimbru diluate în ulei vegetal; nu-i obligatoriu toate, cele cu rol antiviral sunt importante.

Imunitate: 

În 500 gr de miere de mana se amestecă 40 pic brad balsamic (balsam fir) + 20 pic lavandă + 20 pic lemon, din care se ia cu lingurița de câte 3 ori pe zi.

Laringită (roșu în gât): 

Dacă nu se poate interveni pe cale orală: lavandă diluată 1:1 în ulei de cocos, masat pe coloană, pe piept și gât de 4 ori pe zi, iar în difuzor lavandă, tea tree și balsam fir, alternat. În tălpi thieves din 2 în 2 ore câte o pic în fiecare talpă.

Nas înfundat, muci: 

Lavanda, chiparos și tea tree difuzate sau inhalate din pălmi + aceleași uleiuri diluate și aplicate pe gât, piept, coloana + aplicate nediluate în tălpi.

Păduchi: 

Preventiv 2 pic lavandă cu 2 pic tea tree diluate în alcool de 70%; când deja există păduchi: mentă, cuișoare, tea tree și ylang ylang în ulei de caise, se pune pe păr 30 min în 3 zile consecutiv.

Răni, cicatrici: 

Mix de lavandă, tea tree, gălbenele, sunătoare, geranium (mușcata).

Sinuzită:

Tea tree / chiparos, thyme, RC / Raven difuzate ziua, iar seara și noaptea maghiran și lavandă + thieves inhalat din difuzorul piramidal timp de 5 minute pe nas și pe gură de 3 ori pe zi (în lipsa difuzorului piramidal se pun 2 picături în palmă și se inspiră direct având grijă la ochi).

Tuse:

Tea tree, RC (pentru copiii mai mari de 3 ani), balsam fir – unul din acestea 3 amestecat cu lavandă + thieves în tălpi (1 pic lavandă, 1 pic din unul din cele 3 de mai sus și 10 picături de ulei vegetal dat pe piept și pe spate de 3-4 ori pe zi).

Vânătăi:

Helycrisum (imortel) aplicat direct sau chiparos sau lemon.

Sper ca informașiile v-au fost de ajutor, sunt doar o mică parte din afecțiunile ce se pot trata natural. Nu uitați să apelați la doctorul vostru curant pentru orice nelămurire referitoare la toate cele descrise mai sus.

 

Mi-ar plăcea să știu care sunt uleiurile voastre din trusa pentru copilași și cum le folosiți!