De indata ce incep primele zile racoroase de toamna, incepe sezonul virozelor de tot felul. Iar faptul ca Mara a inceput gradinita e un motiv in plus ca sa fim atenti la sanatatea noastra, pentru ca o multime de virusi circula printre copii, asa ca nu e de mirare ca incepe perioada atat de urata a mucilor si a tusei.
Imi place sa cred despre noi ca suntem o familie sanatoasa, nu prea am avut multe episoade de boala (cele pe care le-am avut au fost minore), iar asta cred ca se datoreaza si stilului nostru activ de viata si alimentatiei cat mai sanatoase pe care o avem.
Cu toate astea, cine a trecut printr-un episod de muci si tuse cu un copil (mai ales bebe), stie cat de grele sunt noptile in care puiul nu poate respira, mai ales daca e si alaptat. Am primit multe intrebari despre cum procedam pentru a ne mentine sanatosi si o sa va povestesc putin mai pe larg despre asta in cele ce urmeaza.
De mai bine de un an de zile folosim pentru familia noastra uleiuri esentiale si pot sa spun ca nu am mai folosit medicamente pentru copii in tot acest timp. Uleiurile esentiale sunt substante volatile obtinute prin distilarea sau presarea la rece din diferite parti ale plantelor, si au numeroase proprietati: antimicrobiene, aniinflamatoare, cicatrizante, regenerante, imunostimulatoare, antidepresive, favorizeaza buna functionarea a organismului. Incercam sa ne ferim cat mai mult de chimicale, iar prin simplul fapt ca am descoperit uleiurile esentiale care sunt 100% naturale deja simt ca am facut un mare pas pentru sanatatea noastra.
Noi am ales uleiurile de la Young Living pentru ca sunt singurele uleiuri esentiale de grad terapeutic cu provenienta sigura, pentru ca YL se ocupa de intreg procesul de cultivare si distilare, de la plantarea semintelor pana la imbutelierea sticlutelor de ulei (conceptul “seed to seal“). Uleiurile lor nu sunt procesate cu solventi chimici, asa cum sunt majoritatea uleiurilor din farmacii si magazine naturiste.
Initial, am folosit uleiurile doar pentru a trata punctual o raceala sau o febra mica, apoi am inceput treptat sa le folosim zilnic, ca protectie impotriva virusilor, ca repelent impotriva insectelor de tot felul (capuse, tantari etc.), pentru protectie solara, pentru dureri de spate, pentru dureri de gat, pentru masaj, pentru miros placut in casa, apoi am inceput sa folosim si produse cosmetice pe baza de uleiuri esentiale (pasta de dinti, apa de gura, sampon, gel de dus, sapun de maini), utilizam uleiurile esentiale si pentru echilibru emotional si pentru cresterea energiei, dar le folosim chiar si in smoothies sau prajituri.
Ce e foarte important pentru noi e ca sunt total naturale si sanatoase, pot fi folosite incepand de la bebelusi si mamici care alapteaza, pana la seniorii familiei, iar copiii nu fac nazuri cand trebuie sa le aplicam tratamentul cu uleiuri esentiale, pentru ca o facem sub forma de masaj (ceea ce le place cel mai mult) sau punem uleiul in difuzor si il pornim peste zi, chiar si in masina, sau noaptea cand dorm, sau il punem in sucul de dimineata si il bem cu toii fara nicio problema.
M-ati mai intrebat ce facem pentru imunitate. Cred ca putem contribui la mentinerea unei imunitati bune mai degraba printr-un stil de viata sanatos decat prin diferite suplimente: cat mai multe iesiri in natura, mancare gatita acasa cat mai sanatos, multe fructe si sucuri de sezon, odihna si somn pe cat posibil (da, suna minunat, insa practica ma omoara… cel putin pe mine!).
Studiez aromaterapia si in fiecare zi invat tot mai multe despre puterea uleiurilor aplicate pentru diferite afectiuni, pentru ca ne dorim in primul rand o viata cat mai sanatoasa, naturala si aromata cu putinta.
Sper ca v-au fost de folos informatiile din articol, m-as bucura tare mult sa imi spuneti care sunt tips & tricks pentru sezonul rece in familia voastra! O sa revin cu partea a doua a seriei “Cum sa te aventurezi in sezonul rece” in scurt timp si voi povesti despre o alta mare iubire a familiei noastre: hainele din lana de merinos.
Vezi si primul articol din seria Cum sa te aventurezi in sezonul rece: Haine din lana merinos