După ziua în care am fost la picnic în parc, Andrei a venit cu ideea să gătim ceva împreună, ca să luăm cu noi a doua zi, la un nou picnic. Voia să ducem ceva bun de mâncare în caserola compartimentată a copiilor și să luăm față de masă, ca să fie un picnic adevărat.
Așa că mi-am adus aminte de o rețetă foarte simplă și ușor de adaptat cu ingredientele pe care le aveam în casă: caserolă de cartofi dulci cu șuncă la cuptor.
Ne-am pus toți trei șorțurile de bucătărie și ne-am pus pe treabă! Vă invităm și pe voi să pregătiți rețeta asta împreună cu copiii voștri, e o mâncare tare delicioasă și pe placul multor puiuți pofticioși!
Sfatul meu este ca, înainte să vă apucați de gătit, să vă coborâți așteptările în ceea ce privește cooperarea copiilor și să luați întreg procesul așa cum vine: probabil că puii nu vor avea răbdare să pregătească toate ingredientele sau să asiste la întreaga rețetă de la cap la coadă, și asta e perfect normal.
Nici nouă nu ne iese (mai niciodată), dar exersăm, ne jucăm, îi las să exploreze și să facă lucrurile așa cum pot ei (uneori copiii taie bucățele prea mari sau prea mici, de cele mai multe ori fac mizerie mare, alteori risipesc pe jos câte un ou sau două, și câte și mai câte…).
Așadar, poftiți rețeta:
Caserolă de cartofi dulci cu șuncă la cuptor
INGREDIENTE
50 g unt
1 ceapă mare, mărunțită
1 cană și jumătate de șuncă, tăiată cubulețe
2-3 cartofi mari, fierți și taiați cubulețe (noi am folosit cartofi dulci)
o cană de brânză Cheddar (noi am folosit cașcaval și brânză de capră La Colline)
2 linguri mari de pastă de roșii
2 ouă întregi
sare
piper
verdețuri pentru asezonat (noi am folosit pătrunjel proaspăt și puțin cimbru)
MOD DE PREGĂTIRE
- Mami pornește focul în cuptor și le dă copiilor toate îngredientele la îndemână (cartofii sunt fierți înainte de pregătirea rețetei).
- Copiii își împart sarcinile: unul taie șunca, altul rade cașcavalul.
3. Până un copil topește unul, altul mărunțește ceapa în robotul de bucătărie, apoi împreună o călesc în untul topit până ceapa se face ușor transparentă (de preferat fără să se ardă!).
4. Mama le dă copiilor o tavă, unde ei varsă ceapa călită, cașcavalul ras, șunca tăiată și ouăle bătute, apoi amândoi taie cartofii fierți în cubulețe, și îi adaugă în bol.
5. Un copil taie pătrunjelul mărunt-mărunt, iar celălalt copil adaugă pasta de roșii, apoi amestecă pe rând toate ingredientele.
6. Când totul e gata, copiii presară o mână de cașcaval și sparg fiecare câte un ou întreg deasupra compoziției din tavă, apoi o pun la cuptor.
7. Până caserola se rumenește frumos, mama strânge toate ingredientele rămase, iar copiii adună mizeria de pe jos și de pe blatul de bucătărie (nu e prima dată când fac asta, v-am mai arătat aici cum gătesc împreună și apoi fac curat).
POFTĂ BUNĂ!
***
Am luat rucsacul cu caserola noastră gătită cu atâta spor de Mara și Andrei, am adăugat câteva mici gustări și a doua zi am pornit din nou la picnic în parc!
Scenariul de mai sus e 100% adevărat, însă nu se întâmplă așa de fiecare dată când gătim împreună… ăsta a fost unul din momentele alea pe care nu îți vine să crezi că le trăiești.
E uimitor ca s-a întâmplat după o furtună de emoții și trăiri din cele mai intense, când chiar nu speram să își dorească să facă vreo activitate cu mine. Dar, hey, speranța moare ultima, așa că nu vă lăsați descurajați dacă nu vă iese din prima sau a doua încercare, fiți perseverenți și acordați-le mai multe șanse, niciodată nu se știe care viitor master chef ia naștere chiar sub ochii voștri!
Spor la gătit împreună cu copiii!
PS: caserola din inox ca a noastră găsiți pe littebandit.ro cu 10% reducere, folosind codul “AventuriFărăPlastic” 😉