Aventuri în cinci.ro

Cateodata nu imi vine sa cred ca vorbesc cu fetita mea de 2 ani si 8 luni, si am impresia ca discut de la egal la egal cu un alt adult. E adevarat ca am vorbit inca de la inceput cu ea cu voce normala si fara dimunutive, ni s-a parut firesc sa o luam in serios si ii explicam tot ce discutam cu ea, tot ce urma sa facem, pentru ca ea sa inteleaga si sa stie ce urmeaza sa se intample.

Intr-o zi il culcam pe Andrei, iar Mara nu avea rabdare sa ma astepte linistita in cealalta camera, si se tot pisicea in tocul usii ca sa ii acord atentie si sa termin odata cu titileala cu Andrei. O chem sa vina langa mine si o rog sa facem liniste ca sa doarma Dei, si apoi noi o sa putem merge sa ne jucam doar noi doua. A fost de acord si a venit la o portie de dezmierdare in trei in pat.

In timp ce ii mangaiam parul si ii zambeam, ma gandeam oare ce ii place ei cel mai mult la ea? Si ma aud intreband:

– Mara, tie ce iti place cel mai mult la tine?
– Ce?
– Ce anume iti place? De la tine? De exemplu, poate fi o parte a corpului tau: parul, ochii, fata, picioarele, burtica… sau poate fi o insusire a ta: ca esti vesela, ca esti hotarata ca mami si nu te lasi pana nu obtii ce vrei, ca esti delicata si sensibila ca tati sau ca esti foarte vorbareata. Ce iti place cel mai mult la tine?
– Ce?
– Pai tu trebuie sa imi spui, ce iti place tie?
– Mie imi place sa dansez!

Doamne, ca imi vine sa o strang in brate si sa o acopar cu pupici, pupici din aia apasati, ce parca nu s-ar mai termina! Intre timp Andrei adoarme si ne hotaram sa plecam la joaca impreuna. Dar pe cand ne ridicam, flacaul ne simte si se trezeste, asa ca reluam pozitiile si la scurt timp dupa ce il mufez din nou, incepe Mara:

– Mami, tie ce iti place cel mai mult la tine?
– …

Iaca poftim exercitiu de psihanaliza si de sinceritate cu un copil de nici 3 ani… Ganduri pe care mi le dau deoparte de atatia ani, timp in care eram setata doar pe lucrurile care nu imi plac la mine si pe care am invatat sa le maschez asa de bine, incat sa nu ma mai afecteze (sau nah, macar sa nu deranjeze atat de vizibil), incat am uitat cu totul ce IMI PLACE la mine.

I-am zambit si mi-a strafulgerat in minte ca prin exemplul nostru invata despre sentimente si emotii, asa ca i-am spus sincer:

– Mami, de foarte mult timp nu m-am mai gandit la asta. Imi place… sa fiu mama voastra, sa ma joc cu voi, sa citesc, sa mergem impreuna in excursii si sa mancam papa buna!

Imi dau seama ca i-am raspuns doar partial la subiect. Nu i-am spus ce anume imi place din insusirile mele, din ce sunt eu ca persoana, nu doar ca mama. O sa ma gandesc la subiectul asta si o sa fiu pregatita sa ii raspund la urmatoarea sedinta de terapie in trei.

Tie ce iti place cel mai mult la tine?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *