De când mă știu, am simțit o atracție pentru lucrurile cu iz de vechi. De la cetăți medievale până la poteci bătute-n piatră, de la clădiri istorice până la haine și ținute de epocă, de la mirosul de cărți vechi din biblioteci stufoase până la obiecte de decor de odinioară, cu o istorie aparte – toate freamătă în mine și mă captivează fără scăpare!
Am descoperit de ceva vreme o locație pe sufletul nostru, așa cum visăm noi locșorul nostru, despre care am scris în articolul de zilele trecute. Știind că aniversarea noastră de cuplu se apropie, am dorit să ne facem un cadou binemeritat, așa că am făcut o rezervare de aproape o săptămână la Șura Dacilor din satul Groși.
Cei doi proprietari au muncit enorm ca să dea naștere locului ăsta, și pe bună dreptate că omul sfințește locul! Florin este de meserie tâmplar și are o adevărată pasiune pentru obiectele vechi. A reușit, împreună cu familia lui, să reînvie o adevărată gospodărie tradițională, prin strămutarea unei case vechi cu șindrilă (cea în care am poposit noi), a unei șuri care a devenit acum casă de locuit și a unei căsuțe cu acoperiș din paie, la care încă lucrează pentru a întregi locul.
Împreună cu soția lui, Sanda, cei doi au aranjat casele și întreaga gospodărie până în cele mai mici amănunte. Totul pare a avea locul lui bine ancorat în peisaj: de la bârnele din lemn combinate cu pereți zidiți și geamuri imense cu o vedere superbă către curtea întinsă, până la pietrele de moară folosite pe post de decor ori zecile de obiecte vechi adunate de prin toate colțurile țării, care și-au găsit o altă trebuință aici, la Șura Dacilor Groși.
O să las pozele să vorbească de la sine, căci mi se pare că orice cuvânt e de prisos… În continuare savurăm fiecare minut, fără să simțim vreo grabă și descoperim noi și noi detalii care fac totul de aici atât de minunat!
Ne-am propus să revenim și iarna, căci cele două gazde ne-au promis că experiența merită trăită și în sezonul rece, mai ales că ni se pregătesc suprize faine: o nouă pensiune este în plan de a fi construită în același stil, cu tehnici rudimentare.
Cei doi proprietari doresc să lase copiilor lor moștenirea lucrurilor bine făcute și trainice, care devin și mai frumoase în timp, și să reînvie ceea ce prețuiau odinioară străbunii noștri. Simt cumva că primim și noi o adevărată lecție memorabilă, iar sufletul nostru se îmbogățește cu fiecare clipă petrecută aici.