Aventuri în cinci.ro

Duminica dimineata am ajuns la Salonul de carte organizat de Ce le citim copiilor, in ultima zi a evenimentului. Dupa cum m-am asteptat, ne-am intalnit cu multa lume draga acolo, pentru ca, nu-i asa, “oamenii care se aseamana, se aduna”.

Ziua de duminica a fost dedicata lansarii cartii “Aricii din strada 5” a lui Gabriel Poenaru, o carte cu mesaj bland si cald despre familia Aricescu. Acestia se muta in sezonul rece intr-o casa de pe Strada 5, unde aricii impreuna cu copiii familiei Mirescu invata impreuna la Scoala Aricilor.

Aventuri in cinci Salonul de carte Ce le citim copiilor

Gabriel Poenaru este unul dintre cei mai apreciati ilustratori romani, specializat in manuscris miniat. Acesta a prezentat publicului ce inseamna ilustratia handmade si a explicat diferentele dintre manuscrisele cu desenele realizate manual si produsul finit ce iese din tipar.

Aventuri in cinci Salonul de carte Ce le citim copiilor

Aventuri in cinci Salonul de carte Ce le citim copiilor

Am ajuns la putin timp dupa ce Ela Oltean de la Atelierele Bucuriei si-a terminat atelierul de modelaj in lut, unde i-a invatat pe copii sa le dea viata aricilor din cartea “Aricii din strada 5”.

Ela a mai ramas totusi putin ca sa le arate si Marei si lui Andrei cum sa modeleze simpaticele animalute din lut si scobitori, iar copiii s-au distrat tare fain impreuna cu prietenii lor in timp ce dadeau viata personajelor.

Aventuri in cinci Salonul de carte Ce le citim copiilor

Aventuri in cinci Salonul de carte Ce le citim copiilor_12_

Recunosc, mi-a facut mare placere sa ma plimb in voie printre atatea carti minunate, am rasfoit si am pipait carti valoroase, pe care mi le-am “salvat” in lista de preferinte pentru cand vor mai creste copiii.

Multe din cartile prezentate la salon sunt carti de referinta de la editurile participante: Aquila, Black Griphon, Creanga Fermecată, Corint, Doxologia, Editura Frontiera, Gulliver Publishing, Sedcom Libris, Dorling Kindersley, Ravensburger (Tip Toi), Fine Feather Press, Little Tiger Press, Caterpillar Books, alaturi de o selecție de autori.

Au fost atat de multe titluri care ne-au captat atentia pentru felul atat de profesionist in care sunt scrise si realizate, incat cu greu le puteam lasa jos, pentru ca sa trecem la altele.

Aventuri in cinci Salonul de carte Ce le citim copiilor_4

Un alt moment de mare interes pentru cei prezenti a fost discursul Anutei Varsta de la Enfant Auteur, care a prezentat atelierele pentru copii pe care le organizeaza spre realizarea unor carti unde ei insisi sunt autorii si ilustratorii.

Bianca Mereuta, initiatoarea acestui eveniment, ne-a declarat :

“Sentimentul final cu care am ramas in urma acestor zile este acela de imensa bucurie si recunostinta pentru tot ceea s-a intamplat si pentru faptul ca am intalnit personal parintii cu care de mai bine de un an comunic in mediul online.”

Nu e de mirare ca multe din cartile prezente la salon s-au vandut inainte de finalul evenimentului!

Aventuri in cinci Salonul de carte Ce le citim copiilor_12_

Bianca promite ca acest eveniment este doar inceputul, un experiment pe baza caruia va construi un concept unic pentru Romania, dar care este in proces de coagulare a echipei ce va realiza acest proiect:

“Imi doresc sa ajung sa contribui la schimbarea in mentalul colectiv a unui set de valori si raporturi. Mai exact, sa pozitionez cititul in mintea parintilor ca fiind prioritar intre alte activitati, dupa indeplinirea nevoilor primare ale copilului. Acesta este marele meu obiectiv. Sunt constienta ca e o actiune de durata, de zece ani sau poate chiar mai mult, insa experienta cu care vin din spate, cea de dinainte de a fi mama, precum si apropierea de adevarati profesionisti in multiple domenii vor face ca acest demers sa se intample.”

Iar noi suntem alaturi de Bianca in acest demers minunat, pe care il sustinem si il promovam cu mare drag, asa cum am facut si in campania Cartile cresc oameni mari, in care Steli este ambasador al campaniei de constientizare a parintilor despre importanta lecturii in familie si a prezentei cartilor in mediul de crestere al copilului inca de la nastere.

 Aventuri in cinci Cartile cresc oameni mari Ce le citim copiilor

Foto credit: Tudor Bartas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *