Aventuri în cinci.ro

Weekend-ul trecut ne-a plouat bine de tot pe traseul către Cabana Negoiu și cu ocazia asta am mai învățat câteva lecții despre echipamentul de ploaie.

Ne-am hotărât să legăm ultima zi din Red Bull Romaniacs care s-a ținut pe dealul Gușterița de lângă Sibiu cu o urcare până pe vârful Negoiu. Am mers fără copii, pentru că traseul e mai dificil (este și o porțiune cu lanțuri), dar și pentru că ne era tare dor de o aventură ca pe vremuri, fără grija copiilor.

Suna puțin cam riscant, având în vedere ploile din ultima perioadă, însă, înainte să plecăm, cabanierii ne-au spus ca vremea e bună, e soare și e tare frumos. Ne-am pregătit totuși pentru orice vreme, iar sâmbătă seară am urcat spre cabană.

Aventuri in cinci Echipament ploaie munte (10)

Tot drumul a plouat de ne-a murat până sus, dar odată ajunși acolo am avut norocul să putem face un duș cald și să mâncăm o ciorbă și niște sarmale tare bune.

Aventuri in cinci Echipament ploaie munte (4)

Tura asta a fost puțin diferită de ceea ce am mai experimentat până acum, pentru că a fost prima oară când ne-a plouat atât de mult și atât de tare. Pot totuși să spun că a fost o experiență foarte faină, căci starea de spirit a fost minunată, și, în ciuda ploii, ne-am simțit minunat alături de prietenii noștri.

Aventuri in cinci Echipament ploaie munte (10)

Aventuri in cinci Echipament ploaie munte (8)

Aventuri in cinci Echipament ploaie munte

Ne-am trezit dis de dimineață cu gândul să urcăm cât mai devreme pe Negoiu, însă ploaia nu s-a oprit, ba mai mult, ceața densă ne-a descurajat de tot… Nu avea sens să riscăm a urca pe munte doar de dragul de a bifa și această experiență, am preferat să ne bucurăm cu altă ocazie de piscurile frumoase ale Negoiului și să fim în siguranță.

Aventuri in cinci Echipament ploaie munte

Am tras câteva învățăminte din tura asta, și ne-am gândit să vi le spunem și vouă, dacă tot e sezonul ploilor, ca să învățăm împreună din experiența și greșelile noastre.

Ce haine luăm cu noi pe munte?

Spre surprinderea mea, geaca mea subțire tip foiță cu dublură a fost o alegere mult mai inspirată  de data asta decât o jachetă waterproof /windproof cu grad de impermeabilitate 7000 mm a lui Steli.

După ce s-a udat, jacheta nu s-a mai uscat peste noapte și a devenit mult mai grea din cauza apei, iar pe traseu nu îți dorești să fii îngreunat cu nimic suplimentar. Foița în schimb se uscă foarte repede, chiar în mers dacă e soare, și e mult mai ușoară, chiar și când e udă.

Ce nu știam despre hainele waterproof este că impermeabilitate materialului trebuie mențiuntă, iar reactivarea hidrofobiei se poate face la cald: fie în uscătorul de haine, fie cu un uscător de păr. De asemenea, nu trebuie folosit balsam de rufe în cazul acestor materiale.

Vezi și articolul: Echipamentul si mancarea pentru copii pe traseu de munte

Atenție mare la layering (straturile de haine)! O bluză din lână merinos sau măcar un tricou din material sintetic (breathable) este net superior unui tricou din bumbac, care se udă mult mai ușor, se uscă mult mai greu și reține mirosul de transpirație.

Pelerina de ploaie din plastic (cum sunt cele care se găsesc de obicei pe la festivaluri) sunt bune doar dacă stai pe loc. Când faci mișcare, te încingi bine de tot sub ea, și dacă nu te-a udat ploaia sigur te udă transpirația sub ea!

Întotdeauna să aveți un rând de haine uscate la finalul traseului (la sfârșitul fiecărei zilei dacă stați mai multe zile, dar și la întoarcere).

Hai și tu pe grupul Familii aventuriere!Grupul Familii aventuriere

Ce alte accesorii sunt utile pentru ploaie pe munte?

Am regretat foarte mult că am uitat să luăm husele protecțiile de ploaie pentru rucsaci… Deși am pus hainele, mâncarea, frontalele și toate electronicele în pungi de plastic cu ziplock, am uitat să protejăm și exteriorul sacilor, așa că s-au udat destul de bine până am ajuns sus la cabană. O soluție salvatoare a avut Steli, care și-a pus rucsacul sub jacheta de ploaie, ocazie cu care și-a aerisit și spatele încins de la efort.

Chiar dacă bocancii noștri sunt waterproof și au rezistat excelent în condiții de ploaie, bălți și umiditate foarte ridicată, un strat în plus de spray reimpermeabilizant (waterproof spray) creşte hidrofobia materialului. Același spray se poate folosi și pe hainele care au fost tratate hidrofob în fabrică.

Prietenii noștri au testat și parazăpezile de trekking pe acest traseu, iar, din spusele lor, acestea au ajutat mult la menținerea uscată a părții de jos a pantalonilor și a bocancilor. Noi nu am avut de data asta, dar plănuim să luăm data viitoare.

Aventuri in cinci Echipament ploaie munte

Voi ce echipament de ploaie aveți? Ce ne recomandați sau, din contra, nu ne recomandați?