M-am bucurat tare când am citit știre despre colectarea selectivă pe patru fracţii a deşeurilor, ce va fi implementată la Cluj-Napoca începând din vara lui 2019. În sfârșit, începem și noi să ne aliniem cu țările civilizate și facem acțiuni concrete pentru a recicla măcar o parte din gunoaiele produse.
Ce simțiți când vedeți imagini precum cea de mai jos? Vă spun ce simt eu: o furie incredibilă, ce mă face să îmi fie silă că împart aceeași specie cu oamenii care produc gunoiul ăsta! Cum e posibil să permitem să se întâmple așa ceva fără să fie luate măsuri severe pentru pedepsirea lor?
Noi credem că totul pleacă de la lipsa educației ecologice din familie și suntem conștienți că schimbarea vine de la noi toți.
Alegem zi de zi să producem cât mai puțin gunoi și să strângem mizeria oriunde am fi, să reciclăm tot ce se poate și să îi învățăm pe copiii noștri despre cum TREBUIE să avem grijă de natură.
Nu încercăm să renunțăm cu totul la plastic. Suntem conștienți că sunt unele cazuri, în călătorii mai ales, când trebuie să facem compromisuri. Dar eu vorbesc acum despre acele mici schimbări pe care le putem face cu toții pentru a folosi plasticul doar atunci când nu avem la îndemână o opțiune mai bună.
Vă spun mai departe ce facem în mod regulat pentru a călători cu mai puțin plastic, indiferent dacă mergem prin natură sau în orașe ale lumii.
Hai și tu pe grupul Familii aventuriere!
LUĂM GUSTĂRI DE ACASĂ
Indiferent unde mergem, putem duce cu noi o gustare sau chiar o mâncare gătită acasă, în loc să ducem mâncare ambalată, cumpărată din magazine.
Pentru o drumeție scurtă, luăm în rucsac batoane energetice, fructe proaspete sau deshidratate, biscuiți sau grisine făcute în casă, nuci sau midgale hidratate, ciocolată sau prăjitură, practic orice ne face plăcere să mâncăm într-o pauză de energizare.
Dacă plănuim să rămânem mai multe ore pe-afară, ducem cu noi mâncare gătită: de la clasicele paste cu sos, până la orez cu garnitură sau chiar supă. Le putem încălzi la un arzător primus fără nicio problemă și avem asigurată o masă caldă!
FOLOSIM RECIPIENTE REUTILIZABILE
Evităm pe cât posibil să folosim farfurii, tacâmuri și pahare de unică folosință, mai ales pe cele din plastic. E foarte greu (și puțin probabil) să se recicleze plasticul murdar din gunoaiele de la marginea drumului sau de prin zonele de camping, unde de multe ori se lasă vasele de unica folosință murdărite, după ce mâncăm.
Mai ales când călătorim în zone mai greu accesibile, pe vârfuri de munte sau prin pădure, luăm cu noi sticle din inox în locul sticlelor din plastic sau a dozelor de aluminium, folosim recipiente reutilizabile în locul caserolelor de unică folosință pentru mâncare și folosim tacâmuri de acasă în locul celor din plastic.
Orice ar fi, nu lăsăm niciodată gunoi după noi, indiferent unde am merge. Este o vorbă printre oamenii de munte: “Dacă ai putut căra o sticlă plină până sus pe munte, sigur o poți cară goală înapoi până la gunoi!“
REFUZĂM PAIELE DIN BĂUTURI
Pe bune, se poate bea orice băutură fără pai! Ne-am obișnuit să refuzăm paiele oferite în localuri, dar încă ducem muncă de lămurire cu Mara și Andrei, care se entuziasmează atât de tare când văd paie colorate…
Dacă vreți musai-musai să aveți pai când savurați sucul sau smoothie-ul în călătoriile voastre, atunci e bine să știți că există paie metalice, ce se pot curăța ușor cu o perie specială. Important e să îl aveți cu voi mereu și să îl folosiți.
CUMPĂRĂM ÎNGHEȚATĂ ÎN CORNET
Din fericire, în privința asta copiii noștri sunt foarte #zerowaste, nu doresc niciodată înghețată din pahar de plastic cu linguriță, ci preferă să o savureze cu tot cu cornet. Mă bucură lucrul acesta, pentru că scutim astfel o mulțime de plastic.
FOLOSIM SACOȘE REUTILIZABILE
Când mergem la cumpărături sau la plimbare prin oraș, avem aproape întotdeauna cel puțin o sacosă reutilizabilă din bumbac sau chiar din plastic 100% biodegradabil, din cele care se pot returna și recicla în magazine. Ne ajută să ținem la îndemână sacoșele chiar în mașină sau în poșetă, pentru ca să nu fim constrânși să acceptăm plasele din plastic de la casa de marcat (asta în cazul în care nu se merită să cumpărăm o nouă sacoșă din textil).
NE ÎMBRĂCĂM CU HAINE DIN MATERIALE NATURALE
Am rămas surprinsă să aflu cât de mult plastic conțin hainele în zilele noastre: mii de microfibre din plastic rezultă din spălarea hainelor sintetice. Acestea nu pot fi filtrate în stațiile de epurare și ajung în natură (circuitul este explicat în video-ul de mai jos). În plus, țesăturile sintetice nu lasă pielea să respire.
Mai ales în călătoriile noastre, am pus pe primul loc confortul și durabilitatea îmbrăcăminții noastre. Ne-am orientat spre haine din materiale naturale (lână, bumbac, in, cânepă, mătase etc.), care controlează nivelul de umiditate al corpului, lăsându-l să respire. În plus, toate materialele naturale sunt biodegradabile.
În final este vorba despre o opțiune personală: poți să rămâi indiferent, crezând că o singură persoană sau o singură familie nu va face diferența în iureșul poluării și a intoxicării cu plastic, sau poți fii tu exemplul pe care să îl urmeze copilul și familia ta! În definitiv, picătură cu picătură se face un ocean, nu?
Tu ce faci pentru a călători și a folosi cât mai puțin plastic?