Weekend-ul trecut am gustat pentru prima oară această băutură minunată, de al cărui gust ne-am îndrăgostit imediat toți.
Imediat ne-am gândit să o încercăm și noi, acasă, mai ales că în grădinile din jurul casei sunt zeci de trandafiri înfloriți.
Așa că am adunat petalele de la cam 4-5 trandafiri (ne-am dat seama mai târziu că ar fi trebuit mai mulți decât atât, iar pentru intensitatea culorii ar fi trebuit să folosim mai cu seamă trandafiri roșii).
Aveam deja lămâi și zahăr în casă (data viitoare îl înlocuim cu miere, l-am folosit de data asta crezând că ajută la fermentat), așa că ne-am pus pe treabă.
Copiii și-au propus să pregăteacă ei cap-coadă băutura asta, eu doar am căutat rețeta și le-am pus la dispoziție toate cele necesare.
Trandafirată
INGREDIENTE
10 trandafiri (se folosesc doar petatele)
2 lămâi
200 g zahăr
5 l apă
MOD DE PREGĂTIRE
- Petalele culese se spală în câteva ape, pentru a îndepărta orice insecte sau urme de praf
2. Pregătim ingredientele și musai gustăm un degețel de zahăr 🙂
3. Umplem vasul cu apă (noi nu am avut borcan mare, am folosit o oală cu capac transparent) și golim petalele spălate în apă.
4. Se taie lămâile cu atenție la degețele.
5. Se stoarce sucul de la lămâi în apă.
6. Se adaugă zahărul și se amestecă până se dizolvă.
7. Se lasă la macerat la soare vreo 2-3 zile (sau câte rezistați tentației de a gusta trandafirata). Preferabil ar fi să aveți un borcan transaprent acoperit, dar se poate și cu o oală normală acoperită cu un capac transparent, ca să intre lumina și căldura de la soare.
Se strecoară de petale și de lămâi, se păstrează la rece și se servește cum vă place vouă!
POFTĂ BUNĂ!