Revin cu câteva completări la acest articol, pentru că între timp multe dintre localuri din lista de mai jos nu mai există, s-au închis. Din pacate, în loc ca oferta de restaurante kid friendly să crească, se pare că patronii de localuri nu numai că ignoră cu desăvârșire cererea tot mai mare pentru astfel de locații, dar, mai mult, chiar consideră familiile cu copii drept o “pacoste” pe care trebuie să o suporte.
Roxana Pantilimon de la blogul
Travel to the Moon a scris un
articol în care a descris câteva dintre criteriile pe care părinții le urmăresc în momentul în care își doresc o ieșire în oraș împreună cu copilul. Eu cred că, în funcție de vârsta copiilor, fiecare părinte caută anumite detalii sau facilități
baby friendly sau
kid friendly:
- cei cu bebeluși sunt interesați de mâncare sănătoasă (fără zahăr, fără sare, fără prăjeală și fără grăsime nesănătoasă), de cel puțin un scaun de masă pentru copii și de un loc de schimbat scutecul (accesibil pentru ambii părinți, de preferință)
- pe părinții cu copii mai măricei îi interesează, pe lângă mâncarea sănătoasă, să aibă un spațiu relativ securizat unde să îi poată lasă pe copii să se joace singuri, ca să aibă un moment de respiro singuri.
Așa cum zicea și Roxana, poate reușim împreună să inspirăm proprietarii de localuri să creeze niște condiții ușor mai prietenoase pentru familiile cu copii, care sunt un segment destul de important din publicul restaurantelor atât din Cluj, cât și din întreaga țară.
Mai jos am adăugat detaliile mai recente în legatură cu restaurantele care sunt prietenoase cu copiii, măcar prin perspectiva oferirii unui loc de joacă în interiorul localului (click pe poză pentru a vedea locațiile salvate în google maps):
***
De fiecare dată când vrem să mâncăm la restaurant, avem o dilemă: unde să mergem cu copiii? Căutăm un loc cu mâncare decentă (aș îndrăzni să zic chiar bună), unde să putem să ne tragem sufletul pentru câtva timp, iar copiii să își consume energia jucându-se în siguranță.
Din păcate, odată cu venirea sezonului rece, opțiunile noastre s-au limitat și mai mult, pentru că majoritatea localurilor au loc de joacă afară. Deși suntem foarte bucuroși că acum nu se mai fumează în niciun restaurant, și, teoretic, putem merge cu copiii oriunde, sunt în continuare foarte puține localuri care să întrunească dorințele noastre.
Găsiti mai jos o listă cu localuri unde găsiți loc de joacă pentru copii în interior:
Restaurantul Adrenalin Park – terasa-restaurant oferă (doar în weekend-uri) un meniu destul de variat, fiind o opțiune minunată pentru a mânca ceva bun cu copiii după
o tură de aventură sau o drumeție pe jos, ori cu bicicleta prin pădure. E bine de știut că se pot comanda porții pentru copii la 60% din prețul porțiilor pentru adulți, iar cât timp așteptați mâncarea, copiii se pot juca în spațiul special destinat lor în interior la măsuța cu jucării.
Restaurantul Decebal House (fostul Bistro Capitoliu Centru) – de departe cel mai primitor restaurant cu loc de joacă pentru copii, în centrul Clujului, în incinta Hotel Hanul Fulton. Spațiul de joacă este cel mai generos din câte am văzut până acum într-un restaurant, este închis cu un panou, iar pe jos are covor din spumă. Se găsesc aici tot soiul de jucării pentru cam toate vârstele: tobogane cu hintă, juncării pentru bebeluși, dar și un castel gonflabil.
Restaurantul Capitoliu Family Bistro – locația deschisă în cartierul Gheorgheni pare a fi mare și aerisită. Oferă un spațiu de joacă pentru cei mici, meniu pentru copii și loc de schimbat scutecul pentru bebeluși.
Restaurantul Casa dinainte – o super locație la 15 minute distanță de Cluj, care are și restaurant, și piscină, și loc de joacă pentru copii, atât în interior, cât și afară. Noi am fost în trecere pe la ei, iar până am așteptat mâncarea am avut timp suficient să testam locul lor de joacă dinăuntru. E o cameră separată de restaurant, cu un labirint imens cu tobogan și bile colorate, Marei i-a plăcut foarte mult acolo, Andrei era bebe mic la vremea aceea, așa că a stat la piept la mami.
Cofetăria Friandise – aici găsim înghețata noastră preferată pe timp de vară, când căutăm orice pretext ca să trecem prin zonă, pentru o înghețată așa cum nu am mâncat nicăieri până acum! Îi găsim într-un spațiu nou, mai mare, cu celebra băncuță colorată pentru copii, cu masă și cărți de colorat și jocuri pentru cei mici și mari.
Gasthof Cluj-Blick – un local de excepție, aflat la 16 km depărtare de Cluj, cu bucătărie tradițională germană. Ne place să venim aici pentru atmosfera specific alpină, ce răzbate din fiecare detaliu: de la decorurile tipice bavareze, până la construcția cabanei, de la diferitele tipuri de mâncăruri germane până la camerele minunate unde poți înnopta. Ne-am bucurat să aflăm că proprietarii au pregătit mici jucărioare pentru copii, pentru a-i distra cât timp li se pregătește mâncarea.
Restaurantul Indigo– e restaurantul nostru preferat cu specific indian! Au un spațiu de joacă tare drăguț afară pe terasă, iar în sezonul rece mută măsuța de activități și jucăriile înăuntru, la etaj. Noi am testat ambele variante și ne-a plăcut foarte mult, chiar ne-a fost greu să o convingem pe Mara să părăsească locul de joacă atunci când a venit mâncarea! Jucăriile de aici sunt asigurate de către
Ludy, care schimbă și igienizează jucăriile lunar.
Cafeneaua Koffer– iubitorii de carte și de cafea vor fi încântați de acest local, atât de frumos dichisit sub forma unei sufragerii, unde poți savura o cafea autentică, o ciocolată caldă sau un fresh sănătos, în timp ce copiii răsfoiesc cărți sau desenează la mesele colorate, ori pregătesc bunătăți la bucătăria de jucărie.
Restaurantul TCI Social Club – o locație curată și îngrijită, unde am mers pentru o partidă de înot cu copiii: în cadrul clubului sunt mai multe piscine, atât pentru adulți, cât și pentru copii. Ne-a plăcut faptul ca am avut la dispoziție căști, prosoape și jucării pentru apă, dar și un loc de joacă drăguț, atât în interiorul restaurantului, cât și afară, pe terasă.
Restaurantul Valachia – este pe lista noastră, încă nu l-am vizitat. Au un mic spațiu de joacă sus la etaj, care e oarecum îngrădit de un perete, astfel încât copiii să fie feriți de restul restaurantului. Au câteva jucării și un sistem de karaoke, numai bune pentru a ține un copil ocupat cât timp se așteaptă după mâncare.
***
Locații cu spațiu de joacă pentru copii care s-au închis de la data publicării articolului:
Restaurantul ElToro Steakhouse {locație închisă} – are o cameră separată cu loc de joacă pentru copii. Cei mari se pot întrece la masa de fusball, iar cei mici își pot ocupa timpul cu câteva jucării, până vine comanda de mâncare. E bine de știut: copiii până în 10 ani mănâncă gratis orice preparat.
Cafeneaua The Family Bean {locație închisă} – este următorul local de pe lista noastră {
între timp l-am vizitat și ne-a plăcut tare mult atmosfera de acolo, iar prăjiturile au fost absolut delocioase}. Promite a fi un loc minunat: o cafenea unde poți savura o cafea proaspăt prăjită și poți mânca prăjituri delicioase făcute din ingrediente naturale, toate în timp ce copiii își petrec timpul în spațiul de joacă. În weekend, copiii sunt așteptați la diferite ateliere tematice, așa că dați o geană pe pagina lor ca să fiți la curent cu activitățile programate.
Cafeneaua Francesca {locație închisă} – nu știu despre voi, dar eu, când mă gândesc la prăjituri buuuune de casă, mă gândesc la Francesca! E un local de suflet, unde mergem cu bucurie de fiecare dată, pentru că e atât de primitor și are (pe lângă cele mai bune prăjituri) și sandvișuri, înghețată de casă și tot felul de minunății bune de băut. Copiii vin cu drag aici pentru a-l întâlni pe ursulețul Francisc și găsesc întotdeauna jocuri și cărți interesante în spațiul lor de joacă din cafenea.
Cafeneaua Golfee {locație închisă} – e cafeneaua cu loc de joacă pentru adulți, unde copiii au un spațiu generos pentru petrecerea timpului în timp ce părinții se joacă liniștiti pe terenul de golf sau cu jocurile de societate. Atracțiile principale pentru Andrei au fost toboganul cu bile și cortul de indieni, iar Mara a fost fermecată de peretele de cățărat. De mâncare găsiți doar câteva ronățieli (fructe uscate sau proaspete și semințe prăjite sau crude), iar copiii primesc un suc proaspat stors din partea casei.
***
Pe lângă locațiile unde se poate ieși la masă, iar copiii se pot relaxa în spațiul de joacă din interior, vă mai dau un pont:
Casa Orena – ok, aici nu găsești mâncare, dar e o idee minunată și salvatoare pentru mămici! Aici poți veni împreună cu copilul, iar în timp ce tu te răsfeți la mani-pedi sau la tratamente cosmetice, ori te lupți ca să revii în formă la aerobic și pilates, cel mic își consumă energia la locul de joacă în siguranță, sub ochii atenți ai unui supraveghetor. Credeați că am uitat de tătici? Nicidecum! Pe ei de obicei îi găsiți în spațiul lor de joacă, la masa de biliard sau de fusball.
Mi-ar plăcea tare mult ca dacă știți și alte locații din Cluj cu loc de joacă pentru copii în interior să le împărtășiți cu noi, vom fi tare fericiți să le testăm toamna și iarna asta! Iar dacă e de interes și pentru voi, o să revin cu un alt articol despre spațiile de joacă special destinate copiilor 🙂
* Toate fotografiile sunt preluate de pe paginile web/facebook ale localurilor.