Aventuri în cinci.ro

Probabil exact ca mulți dintre voi, am resimțit în cuplu lipsa timpului petrecut doar în doi, fără copii. S-au adunat muuuulte zile (hmmm… luni?) de când am avut puțin timp doar pentru noi. Cireașa de pe tort a venit într-una din serile când eram singuri, după ce am culcat copiii, moment în care am realizat că a trecut vara plus o lună din toamnă, și noi nu am avut o vacanță consistentă, ca tot omul muncitor.

Așa că am intrat pe skyscanner și am început căutările pentru o destinație de weekend în cea mai apropiată perioadă disponibilă pentru noi.

Poate mai sunteți și alții habaniști ca și noi într-ale rezervărilor de bilete de avion, așa că vă spunem ce am învățat și ne-a fost și nouă de folos când am făcut rezervarea:

# Alege multiple destinații dacă nu știi exact ce vrei. Dacă nu ai în minte un oraș anume sau o țară precisă, poți seta ca punct de sosire Everywhere/Pretutindeni și astfel obții toate deal-urile în ordinea descrescătoare a prețurilor. Noi am ales Lyon, Franța, deși nu știam foarte multe despre oraș în sine, dar ne-am urmat instinctul care ne spunea că nu are ce nu să fie frumos în Franța!

# Verificați prețul pe un interval de timp mai mare. Google Flights are opțiunea de Grafic al prețurilor, unde poți vedea costurile per zi în intervalul de timp selectat, cu posibilitatea de a alege numărul de zile de călătorie. Așa poți vedea dintr-o privire care sunt zilele cu cele mai ieftine bilete, atât pentru dus, cât și pentru întors.

# Alege ziua plecării și sosirii în afara weekend-ului. Cele mai multe zboruri au prețuri mai mari în weekend și sunt foarte aglomerate – pentru că toată lumea vrea să profite de zilele libere de la sfârșitul săptămânii. Noi am plecat joi și ne-am întors luni, iar biletele dus-întors cu plecare din Cluj-Napoca pentru doi adulți au fost 456 lei.

# Profită de prețuri preferențiale dacă zbori mai des. Aveam deja cardul de discount de la Wizz, pe care vă recomand să îl activați dacă rezervați mai multe zboruri timp de un an, indiferent de destinație. Pe noi ne ajută să economisim de fiecare dată și e tare util, mai ales de când biletele copiilor sunt aproximativ la același preț cu al nostru. Reducerea este valabilă doar dacă deținătorul cardului este unul dintre pasageri – să nu pățiți și voi ca noi, să încercați să rezervați pe același zbor după ce ați luat deja biletele care includ și deținătorul cardului…

A fost pentru prima dată când am făcut o rezervare fără să fi făcut un minim de research pe locație! Da, am mers pe recomandările prietenilor și pe instinct, și a ieșit chiar bine. Uite ce am făcut timp de 3 zile:

Ziua 1 // 29.000 de pași prin Lyon, cu rucsacurile în spate

Am ajuns în Lyon destul de devreme, așa că am avut timp să descoperim orașul la pas, începând cu Cours Lafayette, una din principalele artere ale orașului, continuând cu minunăția de Les Halles de Lyon Paul Bocuse, de unde ne-am cumpărat cele mai bune tarte dulci (Flan recouvert de praline de la Boulangerie Jocteur e preferata mea absolută, pentru care m-am întors special în ultima zi la hale, însă nu am mai găsit-o, se vânduse deja toată…).

Ne-a plăcut tare mult Place des Cordeliers cu Église Saint-Bonaventure și Palais de la Bourse, e un amalgam tare interesant de nou și vechi. În special relicvele de la Jardin Archéologique ne-au atras atenția, în drum spre Cathédrale Saint-Jean-Baptiste,  care se găsește fix în mijlocul orașului vechi, Vieux Lyon.

În drum spre bazilica Notre Dame de Fourvière, ne-am oprit la Théâtre Gallo Romain, unul dintre principalele monumente romane din Lyon, care ne-a impresionat prin mărimea lui: pe vremuri putea adăposti cam 10.000 de persoane!

Am coborât apoi spre centrul orașului pentru a mânca la una din terasele din zonă. Aproape 30.000 de pași mai târziu, am încheiat ziua și ne-am cazat într-un apartament vechi din arondismentul 4, foarte aproape de Parc de la Tête d’Or.

Ziua 2 // Centrul vechi 

A doua zi, am urcat spre partea mai non-turistică a orașului, unde ne-am bucurat să găsim o mulțime de magazine micuțe, de  în drum spre Jardin Rosa Mir. Din păcate, am găsit locația închisă, am putut arunca doar o privire peste gard și întradevăr e o grădină deosebită, construită cu pietricele și cochilii, pe care ne-ar fi plăcut să o vedem.

Ne-am continuat plimbarea pe Grande Rue de la Croix-Rousse și am ajuns întâmplător în mijlocul pieței alimentare de la Place de la Croix Rousse, unde timp de câteva ore un bulevard întreg a fost transformat într-o veritabilă piață volantă. Ne-am cumpărat tot felul de specialități de brânzeturi, fructe și, bineînțeles, deserturi ce ne-au lăsat gura apă… greu, foarte greu să alegi doar câte un singur dulce!

Am luat-o spre Amphithéâtre des Trois Gaules, apoi am urcat spre Jardin de l’esplanade de la Grande-Côte, pe care v-o recomandăm pentru superba priveliște asupra Lyonului.

Am ajuns într-un final și la La Maison des Canuts, care se află în Croix-Rousse, unde am aflat despre cum industria mătăsii a cucerit lumea și a făcut orașul atât de faimos.

Dacă sunteți fani sea food și vă plac fructele de mare, vă dăm un pont: scoicile de la Chez Moss sunt to die for!! Vai, salivez doar când îmi aduc aminte de ele, așa de bune sunt!

După ce ne-am potolit foamea, am încheiat ziua la Musée des Confluences, un loc splendid și unic, unde are loc confluența Ronului și a Sonei, cele două râuri ce definesc Lyonul. Sfatul nostru e să vă alocați câteva ore bune pentru vizitarea acestui muzeu, pentru că se merită din plin. Nouă ne-a părut rău că am ajuns atât de aproape de ora de închidere și nu am văzut decât vreo 2-3 săli din expozițiile de aici.

Ziua 3 // Plimbări în doi prin Parc de la Tête d’Or și o vizită la Musée Cinéma et Miniature

Ultima zi a fost dedicată vizitării Parc de la Tête d’Or, unde ne-am plimbat pe alei pline de familii ieșite la plimbarea de duminică și am explorat grădina zoologică și grădina botanică.

În centrul vechi, am vizitat Musée Cinéma et Miniature unde am văzut câteva decoruri, machete și costume din filme celebre.

Am mâncat o supă cremă de ceapă tare bună la Les Chandelles, ne-am mai plimbat pe străduțele cochete din centrul vechi, apoi ne-am întors epuizați spre cazare. Ne-am hotărât să petrecem restul serii în cameră, așa că ne-am uitat la niște filme pe netflix.

***

Lyon este o destinație frumoasă pentru un city break, unde ne-am simțit tare bine în doi. A fost o escapadă ca pe vremuri, doar noi doi și o hartă tipărită în mână, cutreierând orașul la pas, cu zâmbetul pe fețe, până la epuizare.

Adevărul e că ne-am dorit să bifăm cât mai multe obiective pe care cu siguranță nu am fi apucat să le vedem împreună cu copiii, într-un timp așa de scurt. Data viitoare o să alocam mai mult timp pentru relaxare, iar eu cu siguranță o să-mi iau pantofi muuuult mai comozi pentru plimbările luuuungi ce vor urma 🙂