Pe când eram mică, Buni a noastră ne făcea tăiței (la noi așa se numesc, poate voi le mai ziceți tăieței) din făină și ouă de casă, pe care îi mâncam în cea mai bună supă de pui pe care am gustat-o în viața mea.
Acum, Buni nu mai poate găti, o obosește prea mult și nu îi face bine să stea atât de mult în picioare. Iar pentru că nouă ne place în continuare și supa de pui cu tăiței, dar ne place și să gătim împreună cu copiii, am rugat-o pe Buni să ne împrumute mașina de făcut paste, ca să le pregătim noi acasă.
Mi-am dorit tare mult să petrec câtva timp doar eu cu Mara, timpul nostru special împreună, pentru că simțeam că are nevoie de puțin mai multă atenție dedicată doar ei. Și am știut exact ce i-ar plăcea să facem împreună când am văzut evenimentul Atelierul de paste artizanale pentru mămici și pitici al Antoanetei Dan de la Atelierul de paste.
I-am arătat Marei câteva poze cu pastele pe care urma să le facem și i-au plăcut tare mult aluaturile colorate, dar ce a dat-o gata au fost formele de fundițe și inimioare decupate, dar și suprapunerile de aluaturi colorate decupate… era clar că abia aștepta să le poată modela!
Am ajuns la Căsuța lui Kipp, locația unde Antoaneta ține atelierele pentru părinți și copii, și ne-am luat în primire rolul de învățăcei: ne-am pus șorțurile de bucătărie și am ascultate cuminți ce ne învăța Anto despre paste.
Cu doar două ingrediente (ouă și făină), am început să amestecăm aluatul și să îl frământăm în voie, până când Mara a cerut să îl colorăm galben cu niște praf de turmenic. A ieșit un boloboț de aluat ca o minguță, pe care l-am pus bine, cu gândul de a-l pregăti acasă în aparatul nostru de paste.
Între timp, am primit de la Anto alte bucăți gata pregătite de ea, colorate atâta de frumos cu cerneală de sepia, praf de coacăze sau spanac, încât mai că le-am fi mâncat așa crude! Am tăiat aluatul în două bucăți și apoi le-am întins bine în mașina de paste, până când a rezultat o fâșie lungă și subțire.
Aici a intervenit creația Marei, pe care am îndemnat-o să decupeze exact așa cum și-a dorit. Între timp, eu am subțiat a doua bucată de aluat, de altă culoare, pe care l-am suprapus peste aluatul decupat de Mara. A rezultat un aluat nou, în două culori intense, pe care l-am tăiat apoi în lățime de tagliatelle.
Mara a făcut mai multe combinații de culori, texturi și mărimi de aluat, și le-am păstrat pe toate într-o cutie de carton, pentru a le arăta și băieților rezultatul muncii și distracției noastre.
Opera de artă de mai sus e creația Marei, care a denumit-o “Cer de noapte cu iarbă și stele” 🙂 Într-adevăr, chiar și în bucătărie, creativitatea nu are limite!
Mara a fost atât de încântată de ce a lucrat la atelier, încât mi-a spus în trei rânduri diferite, chiar și a doua zi înainte să plecăm la grădi, că i-a plăcut foarte mult la atelierul de paste. I-am spus că o să le povestesc și părinților cu copii care ne urmăresc pe blog despre atelier, pentru a-i încuraja să pregătescă mâncarea împreună cu copiii lor, și mi-a spus așa: “Da, mami, te rog să le spui ce frumos a fost la atelierul de paste! Să vedem ce modele de paste fac și ei!”
Anto are un îndemn pentru toți iubitorii de paste: “Îndrăzniți să aduceți mai multă culoare și bucurie în farfurie!“.
Dați un ochi peste pagina de facebook Atelierul de paste pentru a afla când va fi următorul eveniment și mergeți să vă distrați învățând ceva cu totul inedit: să pregătiți paste artizanale, sănătoase și colorate, împreună cu cei mici. Garantat va fi veselie și poftă (și) mai bună la paste gătite împreună, în familie!