M-a intrebat odata cineva care au fost cei mai bine investiti bani in cartile cumparate pentru copii. In momentul de fata, dupa 2 ani de cand le avem in casa, pot sa spun fara sa clipesc ca acestea sunt cartile de cautare din seria “Hoinari prin anotimpuri“. Sa va explic ce e cu nebunia asta pentru niste carti fara text si de ce copiii mei le prefera in detrimentul altor carti arhi-recomandate pentru varsta lor.
Mara a implinit de curand 3 ani, iar Andrei are 1 an si 4 luni, si ambii sunt pasionati de carti, spre mega-incantarea noastra. Ca sa va faceti o idee, de cateva zile am vizitat biblioteca recent renovata de la noi din cartier, unde ne-am petrecut cateva ore, iar primul lucru cand au ajuns acasa, dupa ce s-au dezbracat si descaltat, a fost sa mearga la raftul cu carti si sa scoata fiecare cate o carte, sa se aseze pe jos si sa “citeasca“.
Poate ca unii au impresia ca nu le ofer si alte activitati, de genul: desenat, pictat, lipit, modelat, papusi sau masini, sau orice alt joc sau jucarie. Adevarul e ca nu imi place sa le impun nicio activitate. Cel mult pot sa ii ghidez catre ceva care sa le umple timpul cat eu mai lucrez prin casa, dar ei aleg de cele mai multe ori ce vor sa faca.
Asa ca la tot pasul prin casa avem cel putin o carte: pe masa din sufragerie, pe polita de deasupra patului unde dormim, pe barul din bucatarie, in biblioteca si pe langa ea, pe covor si pe te miri unde altundeva. Dintre toate tipurile de carti, cele mai des rasfoite sunt fara dubii cartile de cautare.
Cartile de cautare sau cartile de explorat in imagini sunt carti de dimensiuni mari (de obicei A4 sau A3), fara text, cu multe poze si detalii, pe care copilul sau parintele (in functie de varsta copiilor) le “povesteste”. De obicei sunt cartonate, tocmai pentru a putea fi “manevrate” si de copiii mai mici in timp ce arata cu degetul catre obiecte sau animale pe care le recunosc. Avem mai multe carti de explorat in imagini pe care le indragim si o sa vi le prezint in continuare pe cele mai frumos ilustrate, cu atentie pentru detalii, carti fara text pe care noi le-am descoperit:
- Hoinari prin anotimpuri (Primavara, Vara, Toamna, Iarna si Noaptea), ilustrata de Rotraut Susanne Berner, de la editura Casa – au lipsit foarte mult timp de pe stoc, pentru ca au fost primele carti de cautare aparute in Romania, iar interesul pentru ele a fost (si este in continuare) urias. Actiunea din carti se continua atat de pe o pagina pe alta, cat si dintr-o carte in alta, urmand succesiunea anotimpurilor. Este un mod minunat de a-i invata pe copii despre ce se intampla in viata noastra in functie de anotimp, dar si despre notiuni elementare de conduita morala.
- Marea carte a naturii, ilustrata de Christine Henkel, de la editura Univers Enciclopedic – e o minunatie de carte cu 70 de pagini de ilustratii superbe cu animale, insecte, pesti in diferite medii precum paduri, pajisti, gradini sau rauri si lacuri. Ne place foarte mult pentru ca descoperim in ea denumirile a tot felul de vietati pe care le gasim in natura.
- La ferma, ilustrata de Anne Suess, de la editura Schwager & Steinlein – o carte foarte frumoasa despre viata la ferma, e indragita mai ales de Andrei, care imita toate animalele pe care le recunoaste. Ilustratiile sunt foarte reusite, iar povestile pe care le croim pe baza lor sunt nenumarate.
- Pisicuta / Catelusul, ilustrate de Bob Bampton, de la editura Schwager & Steinlein – sunt doua carti adorabile despre ispravile unei pisicute si a unui catel care descopera casa si gradina, cu tot felul de peripetii impreuna cu animalele de la ferma.
- 1001 Animals to spot Sticker Book, ilustrata de Teri Gower, de la editura Usborne – e potrivita pentru copii mai mari, Marei i-a placut foarte mult sa lipeasca abtibildurile la locul lor, dupa ce a numarat fiecare animal de cate ori se regaseste pe pagina, iar pe Andrei l-am captivat rugandu-l sa ne ajute sa identificam animalele pe care le cunoaste.
- Primele mele 1000 de cuvinte in limba germana, ilustrata de Stephen Cartwright, de la editura Niculescu – descoperita recent la biblioteca din cartier, ne place foarte mult datorita modului autentic in care sunt prezentate scene din viata de zi cu zi, cu dezordinea si haosul ce sunt de implicite in viata cu copii mici. Bonus, invatam cuvinte si in limba germana, asa ca e cu atat mai bine pentru noi!
- Primele mele 1000 de cuvinte in limba engleza, ilustrata de Jo Litchfield, de la editura Niculescu – grafica acestei carti e diferita ce cele cu care suntem obisnuiti, insa ce ne place foarte mult e ideea de a cauta un numar de obiecte ascunse, pe care copiii trebuie sa le descopere si sa le numere. E o modalitate distractiva de a repeta numaratoarea in limba engleza, si totodata de a-si exersa perspicacitatea si spiritul de observatie.
Bineinteles ca sunt o multime de carti de cautare pe care noi nu le avem si pe care vrem sa le rasfoim macar o data! Printre ele se numara:
- Pompieri, ilustrata de Anne Suess, de la editura Schwager & Steinlein
- Ursi, ilustrata de Anne Suess, de la editura Schwager & Steinlein
- Pierre, detectiv în labirint, ilustrata de Hiro Kamigaki, de la editura Litera
- Carticica cu lanterna (Animale salbatice, Dinozaurii, Marile si oceanele), de la editura Schwager & Steinlein
- Mica mea cutie cu de toate, ilustrata de Anne Seuss, de la editura Schwager & Steinlein
- Priveste pe fereastra (Gradinita, Ferma, Casa, Marea), ilustrate de Carmen Busquets, de la editura Girasol
- Teo si Cleo (In weekend, Invata engleza, Calatorie prin Europa), ilustrate de Beatrice Veillon, de la editura Gama
-
Zaharia Zanizibon (Vinerea Neagra, In cautarea Duhului poznas, Salveaza Tara Basmelor, Spiridusii lui Mos Craciun), ilustrate de Achim Ahlgrimm, de la editura Galaxia copiilor.
- Piticii ne invata sa citim ceasul, de la editura Schwager & Steinlein.
- Marea carte a lucrurilor ascunse, ilustrata de Teri Gower, de la editura Corint Junior.
- De-a v-ati ascunselea (Vulpoiul si iepurasul, Ratustele, Doi catelusi, Pisicuta si soricelul), ilustrate de Rey Cresswell, de la editura Crisan.
- Descoperim (Copiii lumii, Corpul omenesc, Transporturile, Pamantul, Spatiul, Orasele, Cum sa invatam, Inventiile, Animalele, Mancarea, Istoria, Meseriile), ilustrate de Émilie Beaumont, de la editura Aramis
- What Do People Do All Day?, ilustrata de Ricard Scarry, de la editura Random House
- Prima mea enciclopedie ilustrata, ilustrata de Silvia Lotrich, de la editura Litera
- My Big Barefoot Book of Wonderful Words, ilustrata de Sophie Fatus, de la editura Barefoot Books
Daca mai stiti si voi alte carti de cautare, dati-mi de stire, ca sa completam lista!