Una dintre cele mai des întâlnite situații pentru care copiii nu se simt iubiți de către părinții lor, deși aceștia din urmă pesemne că se străduiesc în acest sens, este că ei nu le comunică în limbajul de iubire al copiilor. E simplu, nu? E ca și cum ai încerca să îi vorbești unui străin în limba ta, crezând că te înțelege pe deplin, însă ești contrariat de ce nu îți răspunde corespunzător…
În încercarea mea de a ne face relațiile din familie mai puternice și mai plăcute, am descoperit cartea “Cele 5 limbaje de iubire ale copiilor”, de Gary Chapman si Ross Campbell. În cartea lor, aceștia vorbesc despre faptul că fiecare copil are un limbaj principal de iubire, și, dacă reușim să identificăm acest limbaj principal al copilului, dar și pe al nostru, al părinților, atunci putem să folosim aceste informații valoroase pentru a ne îmbunătăți relațiile din familie.
Am sintetizat mai jos ideile principale ale cărții, în speranța că acestea vor fi de ajutor și pentru voi. Vă recomand să parcurgeți integral cartea, care se citește tare ușor datorită stilului prietenos al celor doi autori, cred că va schimba și în voi percepții greșite adânc înrădăcinate legate de felul în care le transmitem iubirea celor mici.
Fiecare copil are propria modalitate de a oferi și de a primi iubire, de aceea este vital să cunoaștem limbajul în care copilul își exprimă afecțiunea, pentru a ne putea contecta la iubirea acestuia.
Este bine să punem în practică toate cele cinci limbaje ale iubirii identificate de autori, pentru că este posibil ca, în timp, principalul limbaj de iubire al copilului să se schimbe. În plus, copiii receptează iubirea prin intermediul tuturor acestor cinci limbaje, însă majoritatea au doar un singur limbaj principal al iubirii, așa că este de o importanță crucială să aflați care este acesta în cazul lor. În special în cazul copiilor sub cinci ani, rareori acest limbaj principal este ușor de distins, de aceea este recomandat să abordăm copiii în toate cele cinci limbaje.
Cred că ați realizat până acum că dacă nevoia de iubirea a copilului nu este satisfăcută, nimic nu funcționează cum trebuie. Se prea poate ca părinții să își iubească sincer copilul, însă dacă el nu percepe limbajul acestuia, copilul nu se va simți iubit.
Există cinci feluri în care oamenii înțeleg iubirea, și acestea sunt: mângâierile fizice, cuvintele de încurajare, timpul acordat, darurile și serviciile.
1. Mângâierile fizice
Este limbajul de iubire cel mai simplu de folosit în mod necondiționat, pentru că părintele nu are nevoie de ocazii speciale sau de justificări pentru o apropiere fizică. Îmbrățișările, mângâierile pe spate, ținutul de mână, atingeri fine ale mâinilor, a feței sau a umerilor – toate sunt modalități de a-i arăta unui copil pentru care mângâierile fizice sunt limbajul principal al iubirii că vă pasă de el, că îl iubiți, că vă îngrijorați de el. Prezența fizică și disponibilitatea voastră este crucială, pe când neglijarea pot avea urmări nefaste. Toți copiii simt nevoia de a fi mângâiați, iar atingerea fizică încurajează sentimentul de securitate și de incluziune în orice relație.
2. Cuvintele de încurajare
De multe ori, faptele nu vorbesc mai presus decât o fac cuvintele afectuoase și tandre. Pentru copiii cărora cuvintele de încurajare și de laudă sunt esența iubirii, este necesar să audă din partea părinților lor mesaje emoționale. De multe ori, tonul vocii, blândețea, atmosfera afectuoasă fac mai mult decât un simplu „te iubesc!”, care poate fi o noțiune abstractă pentru un copil mic. Cuvintele tandre sunt ca un balsam pentru suflet, iar cuvintele tăioase lasă urme adânci în sufletul acestor copii, ele nu vor fi ușor uitate.
3. Timpul acordat
Pentru copiii a căror limbaj principal al iubirii este cel al timpului acordat, nimic nu spune mai bine „te iubesc!” decât toată atenția din partea părinților. Timpul acordat se bazează pe atenția neîmpărțită, este darul pe care părintele îl oferă prin prezența sa copilului, cu televizorul și telefonul oprit, și fără alte distrageri. Atunci când vă priviți copilul în ochi cu afecțiune, atunci când inițiați cu ei discuții sănătoase, indiferent ce vârstă ar avea, sau atunci când participați împreună la activități plăcute în familie, îi transmiteți iubirea voastră necondiționată, iar copilul va aprecia aceste lucruri.
4. Darurile
Știim cu toții că a oferi și a primi daruri este o exprimare a iubirii universal valabilă. Putem deosebi darurile de recompense păstrând în minte faptul că dacă darul este meritat, atunci el constituie o formă de răsplată. Este prea puțin important cât de mare sau costisitor este un cadou pe care îl facem copiilor, important este ca darurile să fie o expresie sinceră a iubirii. Este necesar să acordăm atenţia cuvenită acestor cadouri, dar și să evităm să copleşim copiii cu prea multe daruri, ca substitute al celorlalte limaje ale iubirii.
5. Serviciile
Încă din ziua în care ați aflat că veți fi părinți, sunteți într-un serviciu cu normă întreagă. Atunci când copiii sunt mici, își doresc mai mult ca orice ca părinții să le facă tot felul de servicii, însă abunzând de acestea, copiii pot deveni egocentrici.
Atunci când părinții își exprimă dragostea față de copii făcând lucruri pe care probabil aceștia nu le-ar fi putut face singuri, ei le furnizează de fapt un model. Părinții își servesc copiii adaptat vârstei acestora, însă când copiii sunt pregătiți, părinții îi vor învăța cum să îi servească la rândul lor pe alții.
Ceea ce îi motivează cel mai bine pe copii este să îi vadă pe părinți că acționează sincer din iubire față de familia lor. Aceasta nu este o formă de sclavie, așa cum se tem unii, pentru că vine dintr-o motivație interioară, se face din bunăvoie, nu din obligație.
Odată ce ați aflat care este limbajul de iubire al copilului vostru, nu trebuie să cădeți în capcana de a crede că de acum totul va fi roz în viața voastră împreună, căci în continuare vor exista momente tensionate. Important este ca iubirea pe care o canalizați asupra copilului să fie sinceră și necondiționată, și mai ales să îl învățați să o folosească la rândul lui în relația cu alte persoane din viața acestuia.
Sunt curioasă: doar din cele citite până acum, intuiți care e limbajul de iubire al copilului vostru?