Aventuri în cinci.ro

Odata cu aparitia primilor dintisori, apar primele dificultati in a-l invata pe copii aceasta rutina necesara, pentru care ei nu vad niciun sens, oricate explicatii logice le-am oferi. Adica de ce sa lasi pe cineva sa iti frece dintii zilnic?

Atat Mara, cat si Andrei au fost tare interesati de periuta si mai ales de pasta de dinti, insa tot ce faceau era sa roada periuta si sa suga pasta de pe ea. Dupa cateva secunde, atentia lor era captata invariabil de periuta mea sau de pasta de dinti de adulti, si cu greu reuseam sa ii fac sa coopereze pentru a-si peria dintii.

Cu siguranta lucrurile bazale, care tin de siguranta si sanatate, ne aduc cele mai mari batai de cap, pentru ca noi, adultii, tinem cu dintii de ele. Insa, copiii parca au un al 6-lea simt, se impotrivesc si mai tare cand vine vorba de ceva esential pentru noi.

Aventuri in cinci Alexandra Dana IliesIncepem o noua serie de articole in care vom discuta diferite situatii coplesitoare prin care trecem impreuna cu copiii nostri, pe care le putem aborda cu blandete, in asa fel incat sa devenim aliati, nu inamici. Specialista care ni se alatura astazi este Alexandra Dana Ilies, educator parental certificat Circle of Security, care este promotoare a principiilor de Parenting prin iubire. Atat eu, cat si Steli (si muuuulti alti parinti) o iubim pe Alexandra datorita a tot ce ne-a invatat la cursul de Parenting prin iubire, pe care l-am urmat inca de cand Mara era mica-mica.

Abordarile legate de periajul dintilor difera mult in functie de varsta, insa acestia trebuie ingrijiti inca de la aparitia primului dinte, cat de bine se poate.

Bebelusii si primii dintisori

  • Periuta din silicon: “La aparitia primilor dintisori, copiii sunt interesati in mod natural sa roada chestii si sa le bage in gura – ca sa se acomodeze cu periuta eu as alege una din silicon (tipul care se pune peste degetul adultului) si i-as da-o copilului sa se joace cu ea – molfait, ros etc. I-as da “jucaria” asta dupa mese, avand in vedere ca s-a inceput diversificarea, si as pune-o deoparte dupa ce se plictiseste de ea, ca si inceput al unei rutine.”
  • Cantecele vesele: “In timp ce copilul se joaca cu peria, as gasi un cantecel sau o alta forma de joaca: “Stii ce ai acolo?!” – “Aaaaa, sa veeeezi!!! Asta e un magnet!!! Si e atras de dintii tai, hai sa vedem, ii gaseste?!” As pune mana foarte fin pe jucarie si as incerca sa “periez” o singura data sau de doua ori, oricum ceva foarte scurt. “Yuhuuuuu! Ia uite, magnetul a gasit dintii – si acum cantam cantecelul bucuriei pentru ca e foarte bucuros” – orice cantec inventat e ok, povestea poate fi oricare. As face toate astea fara sa fortez, fara sa anunt ca acum ne spalam pe dinti.”
  • Periaj reciproc: “Daca parintele si copilul au perii asemanatoare, copiii vor fi mult mai deschisi daca si parintele se spala, pentru ca e implicata si imitatia. Si bebe poate cauta dintii parintelui cu magnetul, va puteti spala pe dinti reciproc.”
  • Imita pe altcineva: “Copiii imita cu mare tragere de inima alti copii, asadar duceti “magnetul” la oglinda sau puneti-l pe bebe sa se spele alaturi de fratele mai mare.”
  • Diferite arome sau fara: “In functie de preferinte, se poate incerca spalatul fara pasta (unii copii se impotrivesc spalatului pe dinti pentru ca nu le place pasta) sau cu paste cu diferite arome – exista pasta de dinti cu ingrediente 100% naturale.

Aventuri in cinci Spalatul pe dinti

Aventuri in cinci - Spalatul pe dinti

Nu uitati: la varste atat de mici, igiena propriu-zisa cade pe plan secundar, primordial este sa invete ce e cu spalatul pe dinti, sa intre incet in rutina!

Copiii mari si spalatul pe dinti

Presupunand ca rutina periajului a fost deja initiata inca de cand au aparut primii dintisori, ajungem la etapa cand un copil mai mare se poate impotrivi acestui proces, pentru ca a invatat ca poate face acest lucru. Din momentul in care copiii vad ca au control asupra lumii inconjuratoare, ei devin foarte interesati in a-si exercita acest drept, de aici provin impotrivirile de diverse soiuri, nu din dorinta lor ascunsa de a ne supara.

Ideal este de a nu se initia rutina spalatului pe dinti intr-un moment de boala sau de tranzitie de orice fel – intarcat, scos un somn de noapte etc. Atunci cand vrem sa spalam copilul pe dinti e nevoie sa fie cu toate nevoile indeplinite; daca e obosit, de exemplu, nu va coopera!

Aventuri in cinci Copilul meu nu se spala pe dinti

In situatia asta optiunile sunt si mai numeroase:

  • Povesti cu dinti: “As incepe cu o poveste (mai ales daca copilului ii plac povestile), despre dintisorii albi care erau foarte mandri ca sunt albi. Pana cand banana a lasat niste urme pe ei, pe care nu le vedea nimeni, dar dintii stiau ca nu mai sunt la fel de albi… atunci Zana Maseluta a venit intr-o noapte si le-a pus dintilor sub perna o periuta de dinti, le-a scris o scrisorica in care l-a spus ca daca se spala dupa fiecare masa vor ramane mereu albi si sanatosi. Dimineata, dintii s-au dus imediat la oglinda si s-au uitat in ea si s-au periat; mamaaaa, ce fericiti mai erau!! Puteti inventa voi ce poveste vreti, in functie de preferintele copiilor pentru masini, papusi, animale de plus etc. Ideea e sa nu fie foarte lunga, poate chiar mai scurta decat cea de mai sus.”
  • Ne spalam unul pe altul: “As include spalatul pe dinti in ritualul de seara: mama, tata si copilul se spala in acelasi timp pe dinti. I-as da periuta si l-as lasa sa ne imite pe noi. Daca tentatia de a folosi periuta parintilor e mare, l-as lasa pe el sa ma spele pe mine, in timp ce eu il spalam pe el.”
  • Deschide gura ca un animal: “Daca deschide gura greu, m-as juca de-a animalele fioroase – leul, ursul etc. care rag tare si, in timp ce ele scot strigatul de lupta, vine periuta si le curata dintii. La noi “dragonul fioros” rage printre dinti ca sa putem spala incisivii.”
  • Control asupra periajului: “As lasa cat mai mult periuta la indemana copilului, cel putin in prima etapa, ca sa nu simta ca si periajul e o chestie care i se intampla, ci pe care o poate stapani singur, si care poate fi un motiv de joaca. Copilul poate spala pe dinti toate animalele de plus/papusile, iar jucariile sa se bucure ca au dinti sanatosi.”
  • Vezi ce se intampla: “Spalatul in fata oglinzii face minuni!”
  • Periaj pe muzica: “Uneori, cateva cantecele, chiar si inventate, destind atmosfera si fac din spalat un moment vesel.”
  • Parinti relaxati: “Daca incercam sa ne relaxam noi, parintii, vizavi de anumite obiective, copiii vor simti ca atmosfera nu mai este atat de tensionata si vor coopera mai usor!”

In cazul in care copilul este foarte incapatanat si se impotriveste spalatului pe dinti, nu il fortati! Tineti minte ca e nevoie de timp pentru ca rutinele sa fie deprinse. Important este ca in fiecare zi copilul sa vada ca periajul face parte din practica zilnica, iar incet-incet va deveni mai cooperant.

Voi cum gestionati refuzul copilului vostru de a se spala pe dinti?