Acum 5 ani, cand stiam deja ca vom deveni parinti, am simtit ca aveam nevoie de mai mult decat a ma baza pe instinctul primar pe care il avem cu totii legat de cresterea si educarea copiilor.

Una dintre marile noastre preocupari inca de cand Mara si Andrei au inceput sa constientizeze ca au o personalitate distinctia de a noastra si au inceput sa ni se opuna in ceea ce priveste anumite decizii care nu le erau pe plac a fost: cum sa ii educam si sa ii disciplinam fara pedepse si fara recompense?

In general, am preferat sa avem o abordare rationala, plina de compasiune si respect fata de copii, si sa nu incercam sa le schimbam comportamentul fara a le valida sentimentele adevarate. Am considerat ca e mai bine pentru ei sa le recunoastem starea grea pe care o traiesc: “Da, puiule, vad ca iti doresti tare mult inca o inghetata. E tare greu sa te opresti din ceva ce iti place. Deja ai avut una, si mami e aici cu tine sa te ajute sa mergem mai departe“.

Am citit multe informatii legate de subiectul pedepselor si de ce anume nu functioneaza ele. Multa informatie buna am luat din carti sau articole de specialitate, dar si din cursuri din domeniul parentingului la care am participat.

Asa am aflat despre Aletha Solter, care este unul din psihologii de renume mondial cu un rol decisiv in schimbarea mentalitatii parintilor din intreaga lume, si care a scris cateva carti de referinta in educatia copiilor, pe care vi le recomand sa le cititi (“Bebelusul meu intelege tot“, “Lacrimi si crize de furie“, “Copiii noststri, frumosi si sanatosi“, “O viata fara droguri“).

In cartile sale, Aletha ne spune sa ne uitam mai in profunzime la comportamentul copiilor si sa il interpretam, astfel incat sa intelegem de ce anume au ei nevoie, care e motivul comportamentului lor, sa cautam motivele din spatele actiunilor.

Tot ea spune ca sunt 3 motive pentru care copiii sunt dificili: fie au o nevoie veritabila (cum a fi de exemplu faptul ca le este foame), fie din cauza ca le lipsesc mai multe informatii, deci nu stiu destule despre ceva anume sau sunt prea mici ca sa inteleaga regulile, fie nu sunt prea cuminti cand au un stres sau au o trauma nevindecata din trecut.

In momentul de fata, copiii nostri se afla in situatii diferite: Andrei este inca prea mic pentru a intelege si a respecta unele reguli, iar Mara are nevoie de multe ori de mai multe informatii pentru a asimila o regula sau un refuz.

Aventuri in cinci Aletha Solter Cluj

Ne este greu mai ales in privinta lui Andrei, care accepta greu orice limita. Devine tot mai greu sa apelam la explicatii si informatii pe care sa i le oferim pentru a intelege mai bine de ce ii cerem sa faca sau sa nu faca un anumit lucru.

E tot mai greu sa nu devenim autoritari in relatia cu el, pentru ca e evident ca ne apasa niste butoane taaaare sensibile, asa ca echilibrul dintre felul in care porneste discutia cu el si felul in care de multe ori se termina este destul de instabil.

Tocmai din cauza asta m-am bucurat tare mult cand am auzit ca Aletha Solter vine in vara aceasta in Cluj, in cadrul conferintei Disciplină fără pedepse sau recompense, ce va avea loc in data de 9 iunie 2018, la Cluj Arena.

Aventuri in cinci Aletha Solter Cluj

Evenimentul se va desfasura in limba engleza si beneficiaza de traducere simultana. Daca aveti un bebe cu varsta de pana la 6 luni, luati-l cu voi si haideti sa aflam cum stabilim limite ferme in relatia cu copiii, in timp ce crestem, incurajam si promovam o relatie de respect, iubire si conectare profunda!

Toate detaliile despre eveniment, program si inscrieri le regasiti pe site-ul evenimentului.

Iar acum, o veste care sper sa va bucure: pentru cititorii blogului avem o surpriza! Folosind codul #aventuriincinci beneficiati de pretul special de 250 lei, in loc de 330 lei cat este pretul standard al biletelor pentru acest eveniment.

Abia astept sa imi povestiti ce impresie v-a facut Aletha si daca v-a schimbat perceptia asupra modului in care va dezvoltati relatiile cu copiii vostri prin empatie si respect reciproc!